martes, 4 de febrero de 2014

La culcada


L’ordre de la colcada, que ve establert als diferents protocols de la festa, és el següent:
L’encapçala sempre el fabioler, que va muntat en un ase, popularment conegut com “sa somereta” i indica el recorregut amb el so del tambor i el fabiol. A partir d'aquí  l’ordre de la colcada i els requisits per formar-ne part són diferents segons si parlam de les festes de Sant Joan de Ciutadella o ens referim a les festes de les altres localitats menorquines.
A Ciutadella, el fabioler va seguit del caixer fadrí amb la bandera, el caixer casat i la resta de genets o cavallers, ordenats de menor a major. Els cavallers han de ser homes i han de treballar al camp, ja que no s’admet la participació de la dona en la Colcada. Tanquen la comitiva, per aquest ordre, el caixer senyor i sa capellana.
Les colcades de les altres festes també van encapçalades pel fabioler, seguit del caixer fadrí i del caixer pagès, encarregats de fer el replec de la resta de cavallers, que es van col·locant igualment de menor a major; i finalment s’incorporen a la comitiva el caixer casat, el caixer capellà i el caixer batle, que és qui presideix les festes. En aquest cas els cavallers que participin en la colcada poden ser homes o dones que visquin i treballin al camp o al poble, sense límit de nombre, amb l’únic requisit que acceptin els protocols i el reglament intern de comportament dels caixers i sense cap tipus de distinció de sexe, religió, raça o opinió.
 

Caixer fadrí de Ciutadella.                                                                             

 Caixera fadrina de Sant Lluís.

No hay comentarios:

Publicar un comentario